SPACE is een in Boedapest en Amsterdam gevestigd kunstcollectief van een theatermaker, een designer, een spoken word artist en een visuele vormgever. SPACE creëert interactieve games, documentaire performances en immersive storytelling  in diverse media. SPACE projecten volgen het principe van human centred design thinking en worden in co-creatie met partners, publiek of deelnemers gemaakt. SPACE is gespecialiseerd in inclusieve toekomstscenario’s en living heritage erfgoedprojecten. 

De projecten balanceren op de grens van fictie en werkelijkheid  en ontleden complexe maatschappelijke thema’s als migratie, identiteit, ongelijkheid of klimaatverandering op speelse en onconventionele wijze via een sterke metafoor. SPACE wil greep krijgen op de realiteit door te spelen met fictie. 

De performatieve strategieën van de projecten maken de ‘wicked problems’ van onze tijd via de politiek van het persoonlijke voor een breed publiek herkenbaar  en invoelbaar. De makers nodigen kunstenaars, wetenschappers en ervaringsdeskundigen uit verschillende disciplines en achtergronden – buurtbewoners, nieuwkomers, kinderen – uit om als co-auteurs deel te nemen aan de projecten en via hun eigen ervaringen en levensverhalen de antwoord te zoeken op de vragen: ‘Wat als mij dit zou overkomen? Wat zouden we in die situatie doen?

SPACE gelooft dat echte verandering uiteindelijk niet uit het hoofd komt, maar uit het hart. De  projecten verkennen de emotionele kant van confronterende maatschappelijke dilemma’s op  uitdagend, vaak humorvol maar altijd veilige manier. Spelend als kinderen die zich een hele nieuwe wereld nog eigen moeten maken, oefenen SPACE, haar partners, het publiek of de deelnemers zich in nieuwe manieren van denken. Samen onderzoeken ze de transitieperiode waarin we ons bevinden en willen met de samenwerking het momentum grijpen. 

SPACE zoekt naar de verhalen die we delen zonder conflicten of verschillen uit de weg te gaan. De makers beschouwen zichzelf als eigentijdse verhalenvertellers en zijn uitgegroeid tot specialisten op het gebied van immersive collaborative storytelling.  SPACE maakt geen voorstellingen voor het publiek, maar mét het publiek. De bezoekers of deelnemers stappen in een ervaring. Door samen een denkbeeldige wereld op te roepen, raakt het publiek sterk betrokken bij een unieke gedachtewisseling die ter plekke ontstaat. 

SPACE gelooft in de kracht van kunst en zet zich in om verschillende kennisbronnen zoals wetenschap, kunst, onderwijs, journalistiek of de (ongeziene) kennis van ervaringsdeskundigen te laten samenvloeien door interactieve samenwerking.

De performatieve concepten van SPACE worden steeds vaker buiten de kunstsector toegepast. De op maat gemaakte scenario’s creëren meeslepende ervaringen die diepgang hebben, verder gaan dan bestaande protocollen maar niet elitair zijn. De projecten zijn vaak humoristisch en dagen de deelnemers uit om vooropgezette denkpatronen te laten vallen en ruimte te maken voor nieuwe vragen, nieuwe verbindingen en het uitwisselen van ideeën en ervaringen, ongeacht expertise, leeftijd of culturele achtergrond.

De uitwisseling van verhalen heeft zijn economie. SPACE streeft ernaar volledig transparant te zijn bij het co-creëren met de gemeenschappen. De concepten zijn gebaseerd op een gelijkwaardige uitwisseling en proberen elke vorm van hiërarchische machtsvorming zoals hulp of training te vermijden. Tijdens het proces creëren SPACE en de deelnemers samen kunst, zelfs als het werk plaatsvindt in een asielcentrum, een theater of op een boerderij. SPACE en de deelnemers hebben er wederzijds belang bij om van elkaar te leren.  SPACE streeft naar het creëren van duurzame concepten. De projecten resulteren organisch in vervolgstappen die door de (lokale) gemeenschap kunnen worden uitgevoerd. De gemeenschap heeft dan volledig eigenaarschap over het verhaal, wat een van de meest empowerende aspecten van het werk is.

‘SPACE “wrijft het er niet in”, de kunstenaars maken de politieke demagogie niet erger door in theater demagogie te vervallen, ze hebben een visie op de wereld en ze zijn benieuwd naar onze mening, ze betuttelen ons niet, ze nemen ons als gelijkwaardige partners, als volwassenen, ze gaan met ons in dialoog, ze moedigen ons aan tot zelfreflectie en zelfironie, zodat we in een staat komen waarin we om onszelf kunnen lachen en kunnen nadenken over wie we zijn en in wat voor een wereld we leven’.

Tamás Koltai, in Élet és irodalom (H) over SPACE


We Are Space

Artistiek leider: Petra Ardai

Zakelijk leider: Eric de Ruijter

Bestuur

Voorzitter: Anneke Jansen (Directeur Asko|Schönberg)

Secretaris: Mascha Christine Ihwe (Directeur Newland Festival)

Penningmeester: Kristof Racz (Manager Tax Technology & Data Analytics bij PricewaterhouseCoopers)

Bestuurslid: Sophie Logothetis (programme manager Europe for Citizens and EUNIC bij DutchCulture)

Stichting We Are Space

Btw: NL803230862B01

KvK: 41214258

IBAN: NL17 INGB 0006 9905 04

TEAM SPACE

Petra Ardai – Theater Regisseur, scenarioschrijver en performer. Al vele jaren werkt ze met immersieve ervaringen die grote maatschappelijke vraagstukken invoelbaar en toegankelijk maken. Petra ontwikkelt en bewaakt het totaalconcept van de projecten, ontwerpt de performatieve en interactieve strategieën van de en de lokale (toekomst)scenario’s. Ze vertaalt de dilemma’s van de gemeenschap naar online en offline ervaringen. 

spaceexplorers.nl/nl/ 

Esther Verhamme – Communicatiestrateeg en UX designer. Ze is co conceptontwikkelaar en richt zich op alle facetten van de online immersive storytelling; de website, de socials, het spelelement. Daarnaast is ze actief in community building en legt ze inhoudelijke verbindingen met wetenschappers en stakeholders. Esther is thuis in het verbinden van verschillende expertise- en kenniskringen. 

Ficklefish.nl linkedin.com/in/estherverhamme/

Rebekka Fries – Visuele ontwerpstrategieën, kunstenaar. Zij is mede conceptontwikkelaar en richt zich voornamelijk op het grafisch ontwerp en visueel onderzoek van het project zowel online als offline. Rebekka is een radicale denker die de menselijke schaal weet te vangen in haar ontwerpen. Ze heeft ervaring in het creëren van meeslepende ervaringen van grote sociale vraagstukken zoals migratie en gezondheidszorg. 

rebekkafries.nl

Jörgen Unom Gario – Performer, spoken word artiest, workshopleider en onderzoeker van het koloniale verleden, post-racisme en dekolonisatie. Hij is mede-ontwikkelaar van het concept en neemt deel aan het ontwerp en de moderatie van de offline en online evenementen. Jörgen kan de politieke, historische en verhalen van duurzaamheid samenbrengen in poëzie. 

unomjg.wordpress.com

Eric de Ruijter – Business manager van SPACE. Hij is de producent van het project en zorgt voor fondsenwerving en contact met fondsen. Hij coördineert alle zakelijke aspecten van het project. Eric heeft een rijk verleden in de podiumkunsten als zakelijk leider en redacteur/journalist en is tevens psycholoog