SPACE brengt een unieke vorm van documentaire theater in diverse media. De projecten bevinden zich op de grens van fictie en werkelijkheid, waardoor complexe maatschappelijke thema’s op een speelse en onconventionele manier worden doorgrondt en persoonlijk gemaakt. De wicked problems van onze tijd worden via de politiek van het persoonlijke herkenbaar en invoelbaar gemaakt voor een breed publiek. De makers vragen zichzelf en het publiek steeds weer af: “Wat als ons dit zou overkomen? Wat zouden wij in die situatie doen?” Zo wil SPACE met een verse blik naar de transitieperiode kijken waarin we ons bevinden en grip krijgen op de werkelijkheid, op ons dagelijks leven. SPACE zoekt naar het verhaal dat we met elkaar delen zonder de verschillen uit de weg gaan.

De makers van SPACE beschouwen zichzelf als hedendaagse verhalenvertellers en zijn inmiddels uitgegroeid tot specialisten op het terrein van immersive collaborative storytelling waarbij het publiek wezenlijk onderdeel is van het kunstwerk. SPACE maakt geen voorstellingen voor het publiek maar mét hen.
De bezoekers stappen een ervaring binnen en worden op een ongedwongen manier meegenomen in het verhaal. Er wordt ter plekke een imaginaire wereld opgeroepen dat bij het publiek een hoge mate van betrokkenheid losmaakt, waardoor altijd een gesprek op gang komt en een unieke uitwisseling van gedachten ontstaat.

SPACE gelooft in de kracht van kunst en wil zich inzetten om zeer uiteenlopende kennis van o.a. wetenschap, kunst, onderwijs, journalistiek en het bedrijfsleven maar ook (ongeziene) kennis van ervaringsdeskundigen bij elkaar te brengen.
De theatrale concepten van SPACE worden steeds vaker ook buiten de kunstsector toegepast. Het scenario en de kunstbeleving worden op maat gemaakt. SPACE creëert immersive ervaringen die gelaagd zijn maar niet elitair. De toegepaste projecten doorbreken vastgeroeste patronen en bieden ruimte voor nieuwe vragen, nieuwe verbindingen en uitwisseling tussen de deelnemers ongeacht expertise, leeftijd of culturele achtergrond.

Petra Ardai is de artistiek leider van SPACE. Zij werkt samen met Marieke Nooren, dramaturg en mede-conceptontwikkelaar met een achtergrond in projecten die kunst, wetenschap en bedrijfsleven verbinden.

„Space lukt het om het publiek bij een moeilijk onderwerp te betrekken. Marsreizigers zijn we, in SOS Earth, een groepje uitverkoren pioniers dat de toekomst van de mensheid moet zekerstellen… In een losse, vaak geestige vertelstijl loodsen de makers ons door de negen maanden durende ruimtereis, op video geflankeerd door vluchtverhalen van echte migranten… Roerend is het slot waarin het publiek zich moet verplaatsen in de rol van nieuwkomer bij een vreemd volk (marsmannetjes, in dit geval). Hoe treed je dat tegemoet? We moeten op zoek naar verbindende, ontwapenende, universeel gedeelde waarden. Woensdag was het antwoord: met zachtheid en gezang. “ (Herien Wensink, Volkskrant, aug 2017)


We Are Space

Artistiek leider: Petra Ardai

Zakelijk leider: Eric de Ruijter

Bestuur

Voorzitter: Anneke Jansen (Directeur Asko|Schönberg)

Secretaris: Mascha Christine Ihwe (Directeur Newland Festival)

Penningmeester: Kristof Racz (Manager Tax Technology & Data Analytics bij PricewaterhouseCoopers)

Bestuurslid: Sophie Logothetis (programme manager Europe for Citizens and EUNIC bij DutchCulture)

Stichting We Are Space

Btw: NL803230862B01

KvK: 41214258

IBAN: NL17 INGB 0006 9905 04