SPACE is een kunstenaarscollectief uit Boedapest en Amsterdam. SPACE maakt documentair theater, interactieve games, theatrale rondleidingen en installaties in de openbare ruimte. De projecten balanceren op de grens van fictie en werkelijkheid, waarbij we vertrekken vanuit de politiek van het persoonlijke. Wij stellen telkens opnieuw de vraag: ‘Wat als ons dit zou overkomen, wat zouden wij in die situatie doen?’ 

De projecten van SPACE zijn immersive storytelling ervaringen in diverse media. Ze zijn altijd cultuur-specifiek en de deelnemers of toeschouwers zijn de hoofdrolspelers. De storytelling is ruimtelijk en zintuigelijk en ontleedt complexe sociale vraagstukken zoals migratie, polarisatie, ongelijkheid, eigenaarschap en dekolonisatie. SPACE stelt dat in de safe&brave space van de verbeelding een diep besef van verbondenheid kan ontstaan doordat we onze angsten en dromen durven voor te stellen en met elkaar delen. We krijgen grip op de werkelijkheid door te spelen met fictie. 

We hebben naam gemaakt in het theater, maar presenteren ons werk de laatste jaren ook binnen andere contexten, bijvoorbeeld i.s.m. de wetenschappelijke en de sociale sector. We geloven dat kunst de dominante politieke en historische narratieven kan bevragen en de dialoog mogelijk kan maken over de meest moeilijke vraagstukken, tussen mensen die weinig vertrouwen naar elkaar hebben. Ook buiten de kunstpodia blijven we autonome kunst maken. In onze zoektocht naar engagement verbinden we verschillende werelden en denkbeelden met elkaar. We leggen maatschappelijke thema’s onder een vergrootglas en maken ze invoelbaar met onze toegankelijke en ervaringsgerichte benadering.

‘SPACE “wrijft het er niet in”, de kunstenaars maken de politieke demagogie niet erger door in theater demagogie te vervallen, ze hebben een visie op de wereld en ze zijn benieuwd naar onze mening, ze betuttelen ons niet, ze nemen ons als gelijkwaardige partners, als volwassenen, ze gaan met ons in dialoog, ze moedigen ons aan tot zelfreflectie en zelfironie, zodat we in een staat komen waarin we om onszelf kunnen lachen en kunnen nadenken over wie we zijn en in wat voor een wereld we leven’.

Tamás Koltai, in Élet és irodalom (H) over SPACE


We Are Space

Artistiek leider: Petra Ardai

Zakelijk leider: Nelly Voorhuis

Project leider: Sophie Leferink

Bestuur

Mascha Christine Ihwe (voorzitter)

Ramin (Firoez) Azarhoosh (secretaris)

Philipp Dietachmair (penningmeester) 

Zinzi Stasse (vertrouwenspersoon)

David Herman (bestuurslid)

Stichting We Are Space
Btw: NL803230862B01
KvK: 41214258
IBAN: NL17 INGB 0006 9905 04

TEAM SPACE

Petra Ardai – Theater Regisseur, scenarioschrijver en performer. Al vele jaren werkt ze met immersieve ervaringen die grote maatschappelijke vraagstukken invoelbaar en toegankelijk maken. Petra ontwikkelt en bewaakt het totaalconcept van de projecten, ontwerpt de performatieve en interactieve strategieën van de en de lokale (toekomst)scenario’s. Ze vertaalt de dilemma’s van de gemeenschap naar online en offline ervaringen. 

spaceexplorers.nl/nl/ 

Jörgen Unom Gario – Performer, spoken word artiest, workshopleider en onderzoeker van het koloniale verleden, post-racisme en dekolonisatie. Hij is mede-ontwikkelaar van het concept en neemt deel aan het ontwerp en de moderatie van de offline en online evenementen. Jörgen kan de politieke, historische en verhalen van duurzaamheid samenbrengen in poëzie. 

unomjg.wordpress.com