Petra Ardai is theatermaker, moderator, docent en schrijver. Zij is artistiek leider van het kunstcollectief SPACE geworteld in Amsterdam en Boedapest. Petra heeft ruime ervaring met documentair theater en immersive collaboratieve storytelling in verschillende media. Ze produceert interactive performances, multimedia-installaties, online kunst, erfgoed apps en instant visionary fiction. Ze geeft workshops en lezingen. Petra is gespecialiseerd in toekomstscenario’s. Ze bouwt werelden vanuit de vraag: Who owns the future? Wie beheert de toekomst? Ze werkt samen met sector-overstijgend, met partners uit het veld van kunst, wetenschap en NGO’s.

Petra maakt ‘storytelling-machines’; de concepten katalyseren gemeenschappelijke verhalen van inclusiviteit. Zij is er overtuigd van dat de inzichten die door een kunstervaring gegenereerd kunnen worden kennis opleveren die onmisbaar is in de transitie periode waarin we leven. Kunst is het gereedschap en de middel voor een nieuwe manier van denken en doen.
Petra’s behandelt belangrijke thema’s als identiteit, migratie, klimaatverandering en de implicaties van de technologische ontwikkelingen via de politiek van het persoonlijke. Ze nodigt gasten met verschillende achtergronden uit om samen te werken en vanuit hun expertise en levenservaringen voor te stellen: Wat als dit ons zou overkomen? Wat zouden we in die situatie doen?

Petra studeerde aan de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten (AHK), aan Dartington College of Arts UK en aan Das Arts, De Amsterdamse School/Advanced Research in Theatre and Dance Studies.

Ze is als gastdocent verbonden aan onder andere de AHK (Mime / BA en Das Theatre/ MA), de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht (Theater en Interdisciplinaire projecten BA/ MA). Ze coacht internationale jonge theater-, dans- en nieuw media kunstenaars en ontwikkelaars.
Vanaf 2017 is zij adviseur bij het Amsterdams Fonds voor de Kunst (AFK) en medeoprichter van Plurality U+, een wereldwijd divers en open netwerk dat het ‘imaginary’ mobiliseert om de denkbare toekomstscenario’s te verbreden.
Petra is schrijver van talloze theaterscenario’s en audiospelen. Ze publiceerde non-fictie korte verhalen en werkt aan een boek.
Als moderator ontwikkelt ze een praktijk met Twijnstra Gudde Consultancy over duurzame toekomstperspectieven en met de Universiteit van Amsterdam (UvA), de Vrije Universiteit (VU), de Universiteit van Hannover en Heidelberg en de Leibniz Information Centre for Science and Technology (TIB) over de thema’s: AI en verpleegkunde, Student Analytics, Leiderschapsontwikkeling en Transversale vaardigheidstrainingen voor postdoctorale studenten.
Petra voert samen met Tilburg University (Vakgroep Cognitieve Wetenschap en Kunstmatige Intelligentie / Sociale Beleving) een verkennend kunst- en wetenschapsonderzoek uit over AI in storytelling.

Artist Statement (pdf)