Petra Ardai is theatermaker, docent en scenarioschrijver.

Ze is artistiek leider van kunstcollectief SPACE gevestigd in Amsterdam en Budapest. Petra heeft ruime ervaring in documentair theater en immersive storytelling in diverse media. In SPACE produceerde ze interactieve performances, social impact games, performatieve installaties, erfgoed- en community art projecten op de grens van advocacy en kunst. In sectoroverstijgende samenwerkingen met partners uit de kunst, wetenschap, NGO’s en lokale gemeenschappen bouwt Petra imaginaire werelden rond de vraag: ‘Who owns the Future?’ 

Petra  is gespecialiseerd in human centred design thinking en co-creatieve processen die mensen met uiteenlopende achtergrond en expertise met elkaar verbinden. “Ik luister naar de kleine, onafgemaakte, persoonlijke verhalen van mensen. Ik verzamel korrels van levens. Ik wil het verborgen gemeenschappelijke ontdekken en op zoek gaan naar datgene wat ons bindt. Het is één continue beweging tussen mij, de ander en de wereld. Wie ben ik, wie ben jij en wat doen we hier?”

Petra is adviseur bij het Amsterdams Fonds voor de Kunst (AFK) en medeoprichter van Pluraliteit U+, een wereldwijd divers en open netwerk dat de verbeelding mobiliseert om de ruimte van denkbare alternatieve toekomsten te verbreden. Petra is docente performance studies en werkt als adviseur bij Das Theatre (MA AHK) in Amsterdam. Ze maakt programma’s over diversiteit en inclusiviteit bij het HKU Theater in Utrecht.

Petra is schrijfster van talloze theater scenario’s en audio spelen. Ze publiceert korte verhalen en non fictie artikelen en werkt aan een boek. Als moderator en wetenschapscommunicatie expert werkte ze o.a. samen met Twijnstra Gudde Consultancy, Universiteit van Amsterdam (UvA), Sci Link Amsterdam, Vrije Universiteit Amsterdam (VU), Universiteit van Hannover, Siegen, Debrecen en Heidelberg, Trinity College Dublin, Leibniz Informatie Centrum voor Wetenschap en Technologie (TIB).

Artist Statement (pdf)