SPACE en het publiek gaan op een fictieve reis naar Mars. In deze voorstelling en weerbaarheidscursus onderzoekt SPACE bijna ongemerkt de heersende angst rondom populisme, identiteit en migratie.

De zaal is het ruimteschip, de voorstelling de reis. De context: de aarde is niet meer leefbaar, wij moeten samen op Mars een nieuw leven beginnen. Naast Ardai zijn dichter en songwriter Jörgen [UNOM] Gario en musicus Bart de Vrees de reisbegeleiders van dit experiment in de zomer van 2018.

Ondersteund worden zij en het publiek op deze onzekere reis door een zeer bekwame ‚Commissie‘, bestaand uit 11 mensen die daadwerkelijk uit hun land gevlucht zijn en in Nederland leven. Zij zijn niet fysiek aanwezig, maar omdat hun bijdrage op een grote video installatie gedeeld wordt, vormen zij een belangrijk onderdeel van de voorstelling.

Door de subtiele inbedding van de video-installatie in de voorstelling wordt voor het publiek een ongekende realiteit voelbaar: wat betekent het voor je als mens, als je op staande voet je thuis achter je moet laten en een compleet ongewisse toekomst tegemoet treed? Uit welke materie is je individuele weerbaarheid gemaakt die je gaandeweg moet ontwikkelen om te overleven en een menswaardig nieuw bestaan op te bouwen? En welke rol speelt de gemeenschap?

Artistiek team

Petra Ardai: concept, regie, tekst en spel, Jörgen [UNOM] Gario: dichtkunst, muziek en spel, Modar Salama: percussie, soundscape en spel, Bart de Vrees: muziek, Marieke Nooren: dramaturgie, Patricia Ribas: video en editing; Lehel Kovács: grafisch ontwerp, Marta Pisco: regie-assistentie en vormgeving

featuring ‘DE COMMISSIE’

Antonije Nino Žalica, Firoez Azarhoosh, Riham Makieh, Vera Illés, Kibret Mekonnen, Meroon Tesfai Keleta Sengal, Zina Abboud, Bassel Heidar, Hoseb Assadour, Adel Al Baghdadi, Sarah Al Nouimi.

Productieteam

Irene Noordkamp: zakelijke leiding, Mascha Ihwe‘: PR & outreach / Raoul Baeten en Marco Chardon: techniek

Fondsen en sponsoren

Fonds Podiumkunsten, Amsterdams Fonds voor de Kunst, VSBfonds, Fonds 21, Prins Bernhard Cultuurfonds en BMP/ Ongekend Bijzonder.

Partners

VondelCS, Vluchtelingen ambassadeurs, Rozi Szeleczki, Glenn Venghaus, Panni Pintér, Hilde Tuinstra, Zsófi van Loo, Maja Coric, Marieke Wesselink, Jeroen van Rooij en Claudio Ritfeld.

Pers

De inzet om door middel van een gezamenlijk verhaal tot nieuwe inzichten te komen die vervolgens ook handzaam zijn in de werkelijkheid, is bewonderenswaardig (…)

Sander Janssens op Theaterkrant.nl

TG Space lukt het om het publiek bij een moeilijk onderwerp te betrekken. Marsreizigers zijn we, in SOS Earth, een groepje uitverkoren pioniers dat de toekomst van de mensheid moet zekerstellen.

In een losse, vaak geestige vertelstijl loodsen Petra Ardai en Claudio Ritfeld ons door de negen maanden durende ruimtereis, op video geflankeerd door vluchtverhalen van echte migranten.

Roerend is het slot waarin het publiek zich moet verplaatsen in de rol van nieuwkomer bij een vreemd volk (marsmannetjes, in dit geval). Hoe treed je dat tegemoet? We moeten op zoek naar verbindende, ontwapenende, universeel gedeelde waarden.
Woensdag was het antwoord: met zachtheid en gezang.***

Herien Wensink // Volkskrant 1 augustus 2017

Speellijst
2017
Stadskantoor Utrecht (Theater Kikker), 17, 19 oktober 2017
Concordia, Enschede, 18 oktober 2017
De Parade Den Haag, Utrecht en Amsterdam, juli- augustus 2017
Over het IJ festival, Amsterdam, 15 – 23 juli 2017 (première)
Arti et Amicitiea 21 mei 2017 (open rehearsal)
Ondertussen Amsterdam 8 juni 2017 (open rehearsal)

2018
Podium Mozaïek, Amsterdam, 17 december 2018
De Parade Utrecht Café IK, 5 – 12 augustus 2018
Contemporary Art Centre Budapest, juni 2018
Twijnstra Gudde, Amersfoort, juni 2018
Corrosia Theater, Expo & Film, Almere, 17 mei 2018
Maaspodium, Rotterdam, 30 mei 2018